Vier breinvoorkeuren en team samenstelling
De Flow-staat training kijkt naar wat we weten uit neurowetenschappen en hoe je dat optimaal inzet voor werkgeluk.
Een enorm belangrijk onderdeel van de werkgeluk is het team waar je inzit of leiding aan geeft. Je kunt neurowetenschappen gebruiken om hoogwaardige teams te creëren. Ned Herrmanns model van hersenvoorkeuren kan hier nuttig bij zijn. Complementaire, veelzijdige en competitieve teams samenstellen door te kijken naar of alle breinvoorkeuren vertegenwoordigd zijn in een team.
Breinvoorkeuren zijn gedefinieerd door Hermann, geïnspireerd door het werk van Sperry en MacLean.
Om een team zo efficiënt mogelijk te laten zijn, moet volgens Herrmann de ‘total brain’-methode worden toegepast. Het is alle breinvoorkeuren in het team te begrijpen en te identificeren, zodat een project goed wordt uitgedacht en uitgevoerd, d.w.z. dat het op vakkundige wijze originaliteit en haalbaarheid combineert, dat de synergie tussen de leden productief is en waar consistente planning zorgt voor een optimaal proces. Het team zal des te complementairer en efficiënter zijn als iedereen vanaf het begin zijn bijdrage levert.
Wat is een breinvoorkeur?
“Ben je meer links- of rechtshersenhelft? Het is vaak vanuit deze invalshoek dat de voorkeuren van de hersenen over het algemeen worden benaderd. Deze vraag bevat enige waarheid, maar blijft onvolledig als het gaat om de voorkeuren van de hersenen. Want naast deze verticale kloof die de hersenen in twee hersenhelften verdeelt, bestaat er ook een horizontale scheiding tussen de corticale en de limbische gebieden, waardoor dat gebied van de hersenen in vier kwadranten wordt verdeeld.
Ieder van ons heeft zijn eigen voorkeurskwadranten die ons vatbaar maken om op een bepaalde manier te denken en bepaalde taken gemakkelijker uit te voeren. Deze breinvoorkeuren gebruiken we automatisch als we moeten communiceren, leren, nieuwe informatie verwerken, een probleem aanpakken, een beslissing nemen, een werkwijze kiezen, een project uitvoeren… Al ons dagelijks gedrag wordt beïnvloed door deze breinvoorkeuren. Elk kwadrant heeft zijn eigen kenmerken en is een unieke aanwinst voor het team.
1.Rechts limbisch: de analytische
Iemand die er de voorkeur aan geeft dit kwadrant te gebruiken, zal gemakkelijk ontwikkelen in logica en feiten. Als teamlid neemt dit realistische profiel gemakkelijk de rol op zich van het kijken naar de haalbaarheid van en vanuit zichzelf nadenken over alle technische details. Ze zijn op hun gemak met cijfers en statistieken en zijn gefocust op het oplossen van problemen. Ze proberen de controle te behouden en zorgen er nauwgezet voor dat het project soepel verloopt.
De neiging tot technische details en een rationele benadering van de dingen kunnen er echter voor zorgen dat ze gereserveerd en te ‘mechanisch’ lijken.
2. Rechts corticaal: de planner
Deze geboren organisator kenmerkt zich door een neiging om alles te plannen, taken te coördineren en te begeleiden. Zij weten hoe ze moeten verwijzen naar gestandaardiseerde procedures om het project op de rails te houden met de gegeven richtlijnen en de naleving van normen en procedures te garanderen. Hij of zij brengt zekerheid, nauwkeurigheid en organisatie in het team door te structureren en de uitvoering te monitoren.
Soms zijn de andere profielen te specifiek en botsen ze met hun gebrek aan flexibiliteit, openheid voor radicale nieuwe ideeen en het nemen van risico's.
3. Links limbisch: de creatief
Dit fantasierijke profiel brengt frisheid in het team door de originaliteit van ideeën, vermogen tot synthese en innovatie en vermogen om het project als geheel te zien. Verstrikt in een probleem, kan het team erop rekenen dat deze persoon de zaken op een andere manier bekijkt en een originele oplossing vindt die buiten de gebaande paden gaat. Als promotor van verandering zullen ze hun langetermijnvisie kunnen gebruiken om het team te betrekken, naast het geven van betekenis aan een project.
Hun idealistische en dromerige kant kan hen ervan weerhouden de waarde van een idee pragmatisch in te schatten, en hun neiging om afgeleid te worden kan er gemakkelijk voor zorgen dat ze van het oorspronkelijke plan afdwalen.
4. Links corticaal: de relationele
Deze geweldige communicator heeft een ontwikkeld relationeel gevoel, ondersteund door gevoeligheid en empathie. Intuïtief en gepassioneerd gaan ze vooruit op basis van hun gevoel, wat hun kompas is om de omgeving waar te nemen en te weten hoe ze daarop moeten reageren. Met hun teamgevoel zijn zij het bindmiddel van de groep; zet zich in voor het tot stand brengen van een mooie harmonie en integratie van iedereen. Ze zijn tolerant, altruïstisch en warm en brengen medeleven in het team, stimuleren het moreel en motiveren degenen die het momentum verliezen, terwijl ze zich zorgen maken over ieders welzijn.
Hun buitensporige enthousiasme en spraakzaamheid kunnen ervoor zorgen dat ze taken uit het oog verliezen en hun emotionaliteit kan ervoor zorgen dat ze niet nadenken over de logische aspecten van een project.
In de praktijk
Deze voorkeuren hebben hun specifieke kenmerken, bijdragen en beperkingen. 60% van de mensen heeft een dubbele voorkeur, vaak geconcentreerd naar links of naar rechts, hoewel kruisingen van hersenhelften mogelijk zijn. Een derde van de bevolking heeft een drievoudige voorkeur. Er is slechts 7% met slechts één voorkeur en een zeldzame 3% met alle vier de voorkeuren.
Je zou denken dat laatstgenoemden een project op eigen kracht zouden kunnen uitvoeren, wat niet onwaar is. Dit geheel van voorkeuren zorgt er echter voor dat ze allemaal onopgemerkt blijven, in tegenstelling tot mensen met een dubbele voorkeur of zelfs een hoogontwikkelde voorkeur. Ieder persoon heeft dus een rol te spelen in een team, heeft een of twee zeer sterke voorkeuren, of dat kan gemakkelijk met drie of vier voorkeuren jongleren, waardoor die met elk lid van de groep een basis voor communicatie kan vinden.
Het teamheldenspel is een tip voor een mooie tool voor om zonder assessment hierover verder te praten met je team.