Dankbaarheid & flow

We zijn altijd beducht op gevaar. In experimenten aan de Universiteit van Californië, Berkeley, ontdekten psychologen dat we maar liefst negen stukjes negatieve informatie opnemen voor elk positief stukje dat binnenkomt.

9:1, dat zijn slechte ratio's. Zelfs onder de beste omstandigheden. En topprestaties vinden zelden plaats onder de beste omstandigheden. (P.S; Bij mensen in burnout kan dit zelfs 20:1 zijn)

Negatief denken leidt tot verhoogde stress. Doei optimisme en creativiteit.

Als we letten op het negatieve, missen we vaak nieuwe dingen. Die weer de basis zijn voor patroonherkenning en creativiteit.

Geen creativiteit, geen innovatie; geen innovatie, geen topprestaties

Positief tegen jezelf praten (of opschrijven) werkt. Dankbaarheid ook.

💫 Dagelijks bewust dankbaar zijn verandert de negativiteitsbias van de hersenen.💫

Het verandert het filter van de amygdala en traint het feitelijk om meer positieve informatie op te nemen.

Er zijn twee manieren die je zou kunnen proberen.

Optie één: Schrijf tien dingen op waar je dankbaar voor bent, en neem elke keer dat je iets opschrijft echt de tijd om het op je in te laten werken.

Je probeert je het somatische van de emotie te herinneren: waar en hoe voel je het (je gevoel, je hoofd, je hart).

Of optie twee: schrijf drie dingen op waar je dankbaar voor bent en breid er één uit in een paragraaf met beschrijving. Zorg er tijdens het schrijven van de paragraaf dat je het zo opschrijft dat je het echt weer opnieuw voelt in je lijf.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts drie weken dagelijkse dankbaarheid voldoende is om te starten met het "herbedraden" van je brein.

Ten slotte lijkt er ook een sterk verband te bestaan ​​tussen dankbaarheid en flow.

In onderzoek uitgevoerd door USC-neurowetenschapper Glenn Fox zien we een direct verband tussen dagelijkse dankbaarheid een veel flow in je leven.

Waarom?

Het lijkt erop dat het optimisme en vertrouwen dat voortkomt uit dankbaarheid je angst verminderen. Daardoor ben je minder bang zijn om tot het uiterste van je kunnen te gaan en je te richten op de uitdagingen en vaardigheden die daar voor nodig zijn om te leren, de belangrijkste triggers van flow.

Dus: waar ben jij vandaag dankbaar voor?

Previous
Previous

Creativiteit & flow

Next
Next

Zelfsabotage