Creativiteit & flow

Creativiteit is essentieel om problemen op te lossen.
Neurobiologie is de sleutel tot creativiteit.

In flow bewegen onze hersengolven zich van de snel bewegende bètagolven van het normale wakkere bewustzijn naar de veel langzamere grens tussen alfa- en thetagolven.

Alfa wordt geassocieerd met dagdromen, waarbij we zonder veel interne weerstand van gedachte naar gedachte kunnen. Theta verschijnt alleen tijdens REM slaap of vlak voordat we in slaap vallen, waar ideeën op werkelijk radicale manieren samenkomen.

Als je creatief bent ben je vaak aan het combineren. Nieuwe ideeën op bestaande ideeën loslaten en zo iets nieuws creëren. De langzamere hersengolven in flow vergroten je vermogen om snel tussen gedachten te wisselen en ze te combineren. En zo vergroot het dus de creativiteit.

Hersengolven zijn slechts het begin.

Flow wordt ook veroorzaakt door tijdelijke deactivering van de prefrontale cortex. De PFC is het deel van onze hersenen waarin de meeste van onze hogere cognitieve functies zijn ondergebracht.

Omdat je gevoel van eigenwaarde wordt gegenereerd door grote delen van de prefrontale cortex, verdwijnt dat gevoel als je delen hiervan niet gebruikt. Je bent dus minder met jezelf bezig en dus ook minder bang om fouten te maken.

Dan nog de neurochemicaliën.

Noradrenaline en dopamine versterken je focus en helpen je meer informatie te verzamelen. Ze verlagen ook de signaal-ruisverhouding, waardoor patroonherkenning en je vermogen om ideeën op nieuwe manieren manieren met elkaar te verbinden toeneemt.

Anandamide vergroot de omvang van de database die door het patroonherkenningssysteem wordt doorzocht.

Neuroanatomische veranderingen in de hersenfunctie helpen je om creatiever te zijn.

Previous
Previous

Volg je passie

Next
Next

Dankbaarheid & flow