Motivatie
Motivatie bestaat uit 3 componenten: Drijfveren, doorzettingsvermogen en doelen.
A Drijfveren
Je kent vast de termen "Extrensieke motivatie" en "intrinsieke motivatie".
Extrinsieke drijfveren zijn beloningen die buiten ons zelf liggen: geld (kleding/eten/onderdak), roem en seks, en ze zijn beslist krachtig.
Nadat aan de financiële basisbehoeften is voldaan, willen werknemers intrinsieke beloningen. Ze willen de regie hebben over hun eigen tijd (autonomie), ze willen werken aan projecten die hen interesseren (nieuwsgierigheid/passie) en ze willen werken aan projecten die er toe doen (betekenis en doel).
Dit noemen we intrinsieke drijfveren; psychologische krachten. Eind van de week volgt een post die dieper duikt in intrinsieke motivatie.
Onze hersenen voelen beloning van deze drijfveren door de neurotransmitters in het brein. Ze zorgen er voor dat we ons beloond voelen en het gedrag willen herhalen. Denk aan:
1. Dopamine > stimuleert seksuele lust en zoektocht naar kennis. Het voelt als opwinding, enthousiasme, het verlangen om betekenis te geven.
2. Serotonine > kalmeert, vredig, verbetert de stemming. Het voelt als na een geweldig orgasme, na een maaltijd. Het voelt als tevredenheid.
3. Endorfines en andamide > pijnstillers, stressverlichters. Voelt als ontspannen geluk, als een runner's high.
4. Noradrenaline > breinversie van adrenaline. Toename van energie en alertheid. Als je geobsedeerd bent door een idee of niet kan niet stoppen met aan een persoon te denken.
5. Oxytocine > vertrouwen, liefde, vriendschap. Voelt als vreugde en liefde. Leidt tot vertrouwen, trouw en empathie.
Combinaties van dit soort chemicaliën zul je ook herkennen.
> Dopmine & oxytocine komen samen vrij als je bijvoorbeeld plezier in een tenniswedstrijd of ander spel beleeft.
> Dopamine & Noradrenaline opgeteld herken je als passie.
De flow-staat laat alle zes vrij en is daarom zo krachtig in geluksbeleving en prestatie. Motivatie is dus een belangrijk dominosteen in opbouw naar Flow. Kijk op de werkvloer dus zowel naar extrinsieke motivatie (geld, status) als naar intrinsieke motivatie: regie over werk (autonomie), goed kunnen worden in je werk (meesterschap/ambacht), projecten die de interesse hebben van de medewerker (nieuwsgierigheid/passie) en projecten die er toe doen voor de medewerker (betekenis/groter doel).
B Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen = doorzettingsvermogen, vastberadenheid en standvastigheid - het vermogen om door te gaan, ongeacht hoe moeilijk het is. Er zijn zoveel vormen van. Zoals:
1. De moed om te volharden
Doorzettingsvermogen = passie + vermogen tot hard werken. Bewezen tweemaal zo belangrijk voor academisch succes als IQ.
2. Wilskracht
Wilskracht is zelfbeheersing. Het vermogen om afleiding te weerstaan, gefocust te blijven en beloning uit te stellen. Wilskracht kan wel op raken.
3. Mindset
"Als je denkt dat je het kunt, en als je denkt dat je het niet kunt, dan heb je gelijk." - Peter H. Diamandis
4. Passie
5. Je gedachten onder controle kunnen houden
Uitmuntend in iets zijn vereist herhaling. Dit betekent dat een deel van topprestaties altijd voortkomt uit kenmerken van het volwassen leven: verveling, routine en kleine frustraties.
6. Hoe je tegen jezelf praat (je innerlijke stem)
7. Dankbaarheid
Schrijf eind van de dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Onderzoek toont aan dat slechts drie weken dagelijkse dankbaarheid genoeg is om optimistischer te worden en minder angstig te zijn.
8. Mindfulness
9. Je angsten de baas zijn
10. Op je best te zijn als je op je slechtst bent
Oefen jezelf op moeilijke momenten (een presentatie na een korte nacht), zodat je het ook kunt als het nodig is onder zulke omstandigheden.
11. De moed om je zwakke punten te trainen
Vraag vrienden om jouw zwakke punten te identificeren. Je wilt dat ze eerlijk zijn, maar niet overdrijven. Een lijst van je top drie is vaak genoeg om voer voor training te hebben, zonder de ego-klap die het gevolg is van het horen van alles wat er mis is met je. Als er een zwakte opduikt op vijf verschillende lijsten, is dat een redelijk goed beginpunt.
12. Prioriteit geven aan herstel
> Bescherm je slaap.
> Zorg voor een actief herstelprotocol (suggesties hiervoor in de training)
> Het totaal aantal resets is belangrijk. Ga elke tien tot twaalf weken een paar dagen weg
Burn-out heeft permanente neurologische effecten op vanalles; Van probleemoplossend vermogen tot geheugen tot emotionele regulatie.
Dus als je denkt of zegt "gewoon even doorzetten", waar moet dan meer aandacht naar van deze 12?
C. Doelstellingen
Doelstellingen bestaan op meerdere niveaus:
> Doelen waar je je hele leven mee bezig kan zijn
> Ambitieuze doelen voor de komende 5 - 10 jaar
> Duidelijke doelen op week of zelfs dag niveau
Artikelen & boeken over motivatie vind je hier.