Diversiteit in Teams

In het artikel "Can people analytics help firms manage people better?" van Wharton Business School (link in eerste comment) staat een mooi inzicht over team diversiteit:

"Als je naar de gegevens kijkt, is extraversie/introversie de duidelijkste eigenschap waarbij variatie nuttig is. Je team van hele extraverte mensen begint in principe niet makkelijk. Een team dat uitsluitend uit introverte mensen bestaat, vergeet vaak een band op te bouwen met elkaar. En de gegevens zeggen dat de meest effectieve teams een combinatie van deze twee hebben.

Maar dat geldt niet noodzakelijkerwijs voor elk ander persoonlijkheidskenmerk.

Als je bijvoorbeeld naar een persoonlijkheidskenmerk als vriendelijkheid kijkt – mensen die van sociale harmonie houden – is een van de ergste dingen die je kunt doen hen in een team zetten met mensen die extreem kritisch en sceptisch zijn. Omdat de kritische mensen het gevoel hebben dat ze voortdurend op eierschalen moeten lopen. Ondertussen hebben de vriendelijke mensen deze catch-22-situatie: 'Ik kan heel aardig zijn en me moeilijk gedragen zoals de kritische mensen, en daarna mezelf haten. Of ik kan heel aardig zijn en dan klopt het niet helemaal.”

[In dergelijke situaties] is het eigenlijk nuttig om gelijkenis in persoonlijkheid te hebben, of een consistente norm te hebben over hoe we met elkaar omgaan. Ik denk dat we echt nadenkender moeten zijn over de compositie dan we waarschijnlijk in het verleden zijn geweest."

Meer boeken en artikelen over samenwerken in teams vind je hier.

Previous
Previous

De flow cyclus

Next
Next

Flow & sporten