4 soorten nieuwsgierigen

Teams die het meest "in flow" zijn en het best presteren hebben teamleden die hun passie inzetten voor een groter doel. In een eerdere post besteedden we al aandacht aan dat het ontdekken van je passie begint met nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid blijkt ook een van de grote voorspellers in karaktereigenschappen te zijn voor succes. Niet iedereen is op dezelfde manier nieuwsgierig.

Onderzoek ontdekte vier types nieuwsgierigen. Allemaal beschikten ze over onderliggende eigenschappen voor nieuwsgierigheid (Lol halen uit ontdekken, FOMO, stress tolerantie, sociale nieuwsgierigheid & sensatie zoeken), maar in andere verhoudingen. In welke herken jij je het meest?


1. De Gefascineerden (28%)


Een hoogopgeleide volwassene, verdient meer geld dan die in de andere profielen. In sociale situaties zijn ze extravert. Ze onderscheiden zich door hun sterke waardering voor hedonisme, sociale rechtvaardigheid en romantiek die hun persoonlijke bezigheden leiden.

Ze raken niet vaak gestrest en denken dat ze de meest moeilijke situaties aan kunnen. Ze checken van alle profielen het breedste scala aan bronnen van expertise , en besteden veel aandacht, energie en geld aan tijdschriften en websites. Ze beschikken over meer vrienden en volgers op sociale media dan welke andere profiel dan ook.

Zoals je van de titel van deze categorie mag verwachten scoren zij het hoogst op de pure lol van dingen ontdekken an sich.

2. De Probleem oplossers (28%)

Onderscheidt zich door een hoge gevoeligheid voor dingen missen en stresstolerantie en hebben een lage sociale nieuwsgierigheid. Denk aan iemand die obsessief geïnteresseerd is in het zelfstandig oplossen van een kruiswoordpuzzel.

Zij werken liever aan het oplossen van specifieke problemen en zoeken daarom naar informatie, in plaats van terloops met vrienden praten over het leven. Ze onderschrijven onafhankelijkheid als een belangrijke waarde, meer dan andere profielen. Ze komen in de praktijk gaten in hun kennis tegen en willen die weg werken.

Van alle profielen, rapporteren zij op het laagste niveau van apathie (gebrek aan intrinsieke motivatie). Probleemoplossers zijn op een missie om iets specifieks te ontdekken; een contrast met de grotere interessediversiteit van de gefascineerden.

3. De Empathisanten (25%)

Dit profiel onderscheidt zich door het hoge niveau van sociale nieuwsgierigheid. Ze hebben ook relatief lagere stresstolerantie niveaus vergeleken met andere profielen.

Het zijn vaker vrouwen. Zij willen graag de indruk te wekken dat hun leven onder controle is. Het onderhouden en het bereiken van sociale status komt naar voren als een kernwaarde, wat past bij hun interesse in wat andere mensen denken en doen. Zij onderschrijven prosociale waarden (bijvoorbeeld sociale rechtvaardigheid en milieu), minder sterk als de gefascineerde of probleemoplossers. Ze zijn meer tijd kwijt aan sociale mediasites dan de andere profielen.

4. De Vermijders (19%)

De Vermijders scoren het laagst op bijna alle nieuwsgierigheid dimensies. Zij zijn het laagst opgeleid en verdienen het minst van de de profielen. De helft (48,2%) van De Vermijders heeft geen fulltime baan

Ze rapporteren de minste hoeveelheid passies en expertise en het kleinste online sociale netwerk. In wezen komt hun gebrek aan nieuwsgierigheid tot uiting in het gebrek aan passie en ontwikkeling van vaardigheden, kennis en expertise op verschillende domeinen. Hun nieuwsgiergheid wordt nog het meest gedreven door FOMO.

Lees hier meer over het onderzoek

De training “Flow & Peak Performance” besteed de eerste dag voor een heel groot deel aan nieuwsgierigheid.

Previous
Previous

4 persoonlijkheidskenmerken die helpen (of niet) om in flow te komen

Next
Next

Google & onderzoek goed werkende teams